Günlük koşuşturmanın içinde özellikle de iş yaşamında en çok göz ardı edilen konuların başında beslenme geliyor.
İş yoğunluğundan dolayı öğün atlanması veya fast food beslenmeye yönelme çok sık karşılaşılan bir durum. Bireylerin sağlıksız besinlere yönelimi ve saatler süren hareketsiz bir çalışma temposu sonucunda kilo artışı, vücutta yağ birikimi birbirini takip eden bir döngü haline gelmektedir.
Ancak çalışırken de doğru besinler tercih edip sağlıklı bir şekilde kilo kontrolü sağlamak zor değildir.
Yeterli ve dengeli beslenme düzeni sanılanın aksine sadece kilo kontrolü veya ofis çalışanlarında görülebilecek metabolik hastalıkları önlemekle kalmaz, çalışanın işteki performans ve motivasyonuna olumlu anlamda geribildirim de sağlar.
Günde 8, Haftada 40, Yılda 2000 Saatinizi Çoğunluğu Masa Başında Olmak Üzere Çalışarak Geçirenlerdenseniz Ve Sağlıklı Beslenmek, Kilonuzu Korumak İstiyorsanız İşte Size İpuçları!
1.Güne Kahvaltı ile Başlayın !
Masa başı çalışma temposunda olan bireyler yoğun temponun getirdiği sorunla beraber kahvaltı öğününü genelde atlıyor ya da kolay ulaşılabilen hazır gıdalar tercih edebiliyorlar.
Kahvaltı öğününün atlanması gün boyu metabolizmanın normal hızının altında çalışmasına neden olur.
2.Öğün atlamayın !
En önemlisi ara öğünleri unutmayın..
Ara öğünler özellikle uzun süre aç kalmayı engelleyerek kan şekerinin düzenlenmesini, o esnada vücut için gerekli enerjinin sağlanmasını ve metabolizma hızının yükselmesini sağlar. Böylece gün içerisinde daha dinç, daha zinde bir vücuda kavuşarak, konsantrasyon bozukluğu, uyku, yorgunluk gibi problemler engellenmiş olur.
- Öğle yemeği
Öğle yemeklerinizi seçerken pişirme yöntemlerine ve içeriklerine dikkat etmeli, kızartılmış, kavrulmuş, yağlı yemekler yerine ızgara, buğulama, fırınlama, yöntemleri ile hazırlanmış et, tavuk, balık yemeklerini tercih etmelisiniz.
Ayrıca bunların yanında kepekli ekmek, bulgur veya çorba gibi karbonhidrat içeriği daha dengeli olan besinleri, az yağlı salata, yoğurt veya ayran ile tüketebilirsiniz.
Böylece, çoğu kişinim verimliliğinin düştüğü, rehavete kapıldıkları saatlerde siz daha enerjik ve daha verimli olabilirsiniz.
4.Hızlı yemek
Yoğun iş hayatı olan kişilerin hızlı yemek yemeleri kilo problemlerinin oluşmasına neden olabilir. Fast food tarzı besinlerin yenilmesi veya enerjisi yüksek atıştırmaların yapılması vücutta yağ hücrelerinin büyümesine yol açabilir. Yemekler yavaş yenildiğinde tokluk hissi daha erken fark edilir ve daha az kalori alınmış olur.
- Su tüketmeyi ihmal etmeyeniz!
Su tüketimi böbrek fonksiyonlarının, kan dolaşımının, vücut homeostazisinin (dengesi) fonksiyonel olarak sağlıklı bir şekilde sağlanması için çok önemlidir. Gün içerisinde su tüketiminiz az olması vücutta su tutulumu ile birlikte ödeme (şişkinlik) ,iş temponuzda düşüşe, halsizliğe sebep olabilir.
6.Çay ve Kahve Tüketimini Azaltın
Gün içerisinde çay ve kahvenin fazla tüketilmesi; bazı vitamin ve mineral gruplarının emilimini zorlaştırır. Özellikle antioksidan özelliğine sahip olan vitamin grupları (A,C,E) çayda ve kahvede bulunan tanen ve kafeinden etkilenirler.
Fazla tüketilen çay ve kahvenin diüretik etkisi (vücutta su tutulması) sebebiyle vücutta su tutulumunu sağlayarak ödeme (şişkinlik) sebep olabilir.
İçecek olarak; yeşil çay ve bitki çayları yada detoks içecekler tüketilebilir.
- Fiziksel Aktivite
Egzersiz; kemik yapısını koruması, metabolizmanın hızlanması, ruh sağlığı için de önemli bir yer tutmaktadır. Ayrıca yapacağınız fiziksel aktivite vücudunuzdaki kas gruplarının çalışıp yeteri miktarda oksijenlenmesi ve bununla birlikte beslenmesine de katkıda bulunmaktadır.
8.Akşam yemeği
Öğlen ızgara et/balık/tavuk yediyseniz akşam sebze ağırlıklı beslenerek beslenmenizdeki sağlıklı dengeyi sağlayabilirsiniz.
Sebzenizin yanına yoğurt, ayran veya cacık tercih ederek kalsiyum ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Bunların yanında kepekli ekmek, kepekli pilav, bulgur veya çorba gibi karbonhidrat içeriği kaliteli olan besinler de tüketebilirsiniz