Uyku sağlık ve yaşamımızın iyi bir şekilde devamı için önemli bir role sahiptir. Kaliteli uyku zihinsel sağlığımızı, fiziksel sağlığımızı, hayat kalitemizi korumamıza yardım eder ve güvenliğimiz için gereklidir.
Dünyada birçok hastalığın nedenlerinin başında uykusuzluğun geldiği bildirilmiştir. Son yıllarda uyku bozuklarının görülme oranı giderek artan önemli bir sağlık problemi haline gelmiştir. Yapılan çalışmalarda bu durumun nedenin çeşitli nedenler arasında özellikle obezite ile ilişkisi olduğu saptanmıştır.
Uyku bozuklukları mı obeziteye neden oluyor? Obezite mi uyku bozuklarına neden oluyor?
Obezite bireyde uyku bozukluklarına yol açıyor. Uyku bozuklukları da hem obeziteye yol açıyor hem de obezitenin derecesini artıyor. Bu iki hastalık kısır bir döngü içerisindedir.
Uyku konusunda yapılan çalışmalarda yetişkinlerin en 6-8 saat aralığında uyumaları gerektiği vurgulanıyor. Uykusuzluk veya kalitesiz bir uyku vücutta kortizol ve leptin hormonlarının etkilenmesi ve bireyin kendini sürekli aç hissetmesine neden olabilmektedir.
Zaten yapılan araştırmalarda düzensiz uyuyan insanlarda düzenli uyuyanlara göre obezite riski %65 in üzerinde olduğu görülmüştür.
Ayrıca kortizol hormonunun artışı ise stress, yağ % artması, inflamasyon, akne, dermatit, egzema , alerji gibi bir çok hastalığa sebep olmaktadır.
Uykusuzluk, tüm bunların yanı sıra diğer kronik hastalıklara da neden olabilmektedir. Kan şekeri ve insülin seviyelerini etkileyerek şeker hastalığına da sebep olabilir. Ayrıca yüksek tansiyon ve kalp krizi riskini artırır. Bağışıklık sisteminizin zayıflamasına ve enfeksiyonlara yakalanma riskiniz artar. Depresyona da neden olan uykusuzluk, bireyin yaşam kalitesini düşürerek gün içerisinde yorgun, agresif, gergin bir gün geçirmenize neden olur.
- Kaliteli bir uyku uyumak için de beslenmenize de dikkat etmelisiniz!!
- Sağlıklı uyku beslenmenin ucunda..
- *Dolu bir mide ile yatağa gitmeyin!
- Ana yemekten 4, ara öğünden ise 2 saat sonra uyuyun.
- *Seçiminiz sağlıklı atıştırmalıklar olsun..
- Akşam yemekten sonra tatlı tüketmek yerine yarım yağlı bir fincan süte tarçın ekleyin yada 1 fincan kefir tüketebilirsiniz.
- Akşam yemeğinden sonra çay keyfinin yanında cips, bisküvi, yağlı kuruyemişler yerine 3-4 adet kepekli grisini, form bisküvisi yada meyve yanında çiğ badem fındık karışımı tüketilebilirsiniz.
- *Bitki çayı tüketin..
- Bal ve limon ile hazırlanmış bitki çaylarını yatmadan önce içmeyi tercih edin. Özellikle rezene, yasemin, ıhlamur, melisa çayları iyi birer alternatiftir.
- *Öğün dağılımı dengeli olsun..
- Akşam yemeklerinde zor sindirilen, ağır ve yağlı besinler yerine zeytinyağlı sebze, yoğurt, salata ve hafif karbonhidratları tercih edin. Karbonhidrat olarak kepekli pirinç, kepekli makarna ve bulgur tercihleriniz arasında olabilir.
- *Kafeine dikkat!
- Yatmadan 2 saat önce çay ve kahve içmeyin. İçeriğinde ki kafein uykuya dalmanızı engeller ve taşikardiye sebep olabilir.
- *Sıvı alımını dağıtın..
- Gece yoğun sıvı alımı uykunun bölünmesine sebep olur bu yüzden sıvı alımını gün içine dağıtın.