Son yıllardaki lezzet ağırlıklı bol kalorili yiyecekleri yememize, maalesef ki lezzet ağırlıklı çayların veya sıvıların içilmesi de eklendi. Siyah çay, kahveler, boyalı ve şekerli gazlı meşrubatlar dışında hiç bitki çaylarından içmeyi denediniz mi? Bu bitkiler, bizlere doğanın birer hediyesidir. Doğru zamanda ve bilinçli şeklide kullanıldığında, çok eski çağlardan günümüze kadar gelen birer sağlık kaynağıdırlar.
Bitki çaylarını infüzyon (bitkinin üstüne sıcak su döküp 5-10dakika bekledikten sonra kullanılması metoduyla yapmalıyız)
Şimdi bu sağlıklı doğal içeceklere göz atalım:
📌Adaçayı: Sakinleştirici tesiri vardır. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar
📌Ihlamur: Rahatlatıcı ve yatıştırıcıdır. Stres ile ilgili yüksek tansiyonun düzenlenmesine yardımcı olur.
📌Papatya: Sakinleştirici ve sıkıntı azaltıcı tesiri vardır.
📌Nane: Mide bulantılarına, sindirim sistemi rahatsızlıklarında kalp çarpıntısında öksürük ishal bronşit gibi rahatsızlıklar da iyi geldiği bilinmektedir
📌Tarçın Çayı: Hazır çekilmiş halde veya kabuk şeklinde bulunur. Kabuğu kaynatıldığında, 2-3 dakikada aromasıını verir. Kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.
📌Karanfil Çayı: Tansiyonu yükseltir, ağrıyı keser, ağız antisepsisini ve lokal analjeziyi sağlar. Ağız kokularına engel olur. Çay olarak tüketilmez. ağır bir tadı olur. Ilık su içine 3-4 tane atılarak ve 1-2 damla limon damlatılarak tüketilir. Tarçın, kuşburnu ve zencefille beraber tüketilebilir.
📌Yeşilçay: Kolestrol düşürücüdür yüksek tansiyon hastaları dikkatli kullanmalıdır. Düzenli kullanıldığında bağışıklık sistemini güçlendirmektedir
📌Biberiye: Antiseptik, kanser karşıtı, iltihap sökücü ve dezenfektan özelliklere sahip bir bitkidir.
📌Melissa Çayı: Tansiyonu düşürür. Uyku getirir. Çarpıntı ve sinirlilik gibi şikayetler olduğunda yararlıdır. İdrar söktürücüdür. Melisa ağacının yapraklarından elde edilen doğal haldeki “Melissa Officinalis” dışında aynı familyadan elde edilen kültür bitkisi çeşidine de “oğul otu” adı verilir.
📌Rezene: İyi bir antioksidan özelliği vardır. Balgam söktürücü özelliği yanında gaz giderici, bağırsakları çalıştırıcı özellikleri de vardır. Tüm bunlara ilaveten bazı bitki kombinasyonlarının çayların daha etkili olabilmektedir.